Vaktel, pärlhöna & anka
Vid sidan av kyckling finns det flera andra fågelarter, som kanske inte är lika frekvent förekommande i svenska kök. Här presenterar vi ett urval från vårt sortiment.
Pärlhöna
Anka, fransk
Vaktel
Fågelfakta
Pärlhöna
Pärlhönan är som ett mellanting mellan vanlig höna och vildfågel och köttet skiljer sig markant från annat fågelkött, med en mjuk, diskret arom. Det är också fettsnålt och proteinrikt och innehåller mycket vitaminer liksom magnesium, kalcium och järn.
Belle de Frances pärlhönor är av långsamtväxande arter – Galor, Houdouin, Isa och Goubin – från området Mayenne i Frankrike. De får växa under minst 94 dagar vilket ger köttet godare smak. De utfodras med helt vegetarisk föda som består av minst 75 % spannmål, samt vitaminer och mineraler.
Vaktel
Den lilla vakteln är en flyttfågel som kom till Europa från Afrika och Asien för länge sen.
Vaktelns kött har en sublim viltsmak, samtidigt som det har fin, fast konsistens. Som en hälsobonus har vaktelköttet en mycket hög järnhalt på ca 4 mg/100 g.
Anka
Barbarie-ankan är en av de vanligaste tama ankorna. Det beror på att den har ett rött och mört kött, som både är fastare och har mindre fett än hos de flesta andra ankraser. Det smakrika köttet har en svag ton av mysk och har man ätit Barbarie-anka brukar man känna igen den.
La Belle de Frances ankor föds upp i mindre skala – ca 350 djur per gård och månad. Uppfödningen sker på ett så naturligt sätt som möjligt, vilket innebär att djuren är frigående med 5 kvadratmeter vardera. Ankorna utfodras i 102 dagar med en helt vegetariskt foder som består av minst 65 % spannmål, samt vitaminer och mineraler.
Källa: La Belle de France