Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Näringsrik mat håller igång hjärnan

Att mat som serveras på skolor och äldreboenden är näringsrik borde vara en självklarhet. Men hur står det till därute i verkligheten?

Tillsammans med några utvalda leverantörer samlade Menigo experter och ansvariga för bespisning i offentliga rum för att diskutera vilka möjligheter och utmaningar vi står inför samt bolla matnyttiga tips på näringsrik kost.

Hur viktigt är det med näringsrik skolmat?

– Näringsinnehållet i skolmaten är otroligt viktigt. Näring ger eleven goda förutsättningar att lära sig nya saker, prestera och utvecklas säger Sara Ask, barndietist och författare. Dessutom visar forskning att matvanor skapas tidigt. Barn som lär sig uppskatta bra mat har goda chanser att ta med sig de vanorna ut i vuxenlivet. Det i sin tur förbättrar förutsättningarna för ett långt och friskt liv, fortsätter Sara.

 

– Vi arbetar aktivt med dessa frågor och deltar bland annat i flera branschforum där producenter, grossister och slutkunder möts för att diskutera behovet i nya näringsrika produkter, säger Stina Leire, Marketing Manager på Atria.

 

Hur vi får man elever att äta nyttigt?

– Genom att laga mat med bra råvaror, större engagemang och mer matglädje så att maten både smakar bra och ser god ut så skapar det större förutsättningar för elever att äta näringsrikt, säger Tobias Härnström, Måltidschef i Köping. Barn och ungdomar är i perioder skeptiska mot viss sorts mat. En viktig del med skolmaten är att successivt lära sig uppskatta fler smaker och ny sorts mat och det kan vara smart att utmana dem lite. Ibland serveras mat de älskar, andra dagar serveras mat som de på sikt kommer lära sig tycka om – precis som det ska vara.

– För barn som äter vegankost finns det vissa näringsämnen som är extra viktiga, exempelvis B12, och som kan vara svåra uppfylla under en skollunch. Därför är det viktigt att skolbespisningen vet i vilka råvaror den näringen finns, säger Camilla Lindström, områdeschef och leg dietist på Måltidsservice Sigtuna kommun.

Idag jobbar många leverantörer med att utbilda kockar inom olika områden. Findus arbetar till exempel med att utbilda kockar i vegetarisk matlagning för att de ska använda mer grönsaker i sin dagliga verksamhet.

Är det lika viktigt med näringsrik mat för äldre?

– Näringsrik mat minskar risken för bristsjukdomar och infektioner som är vanliga bland äldre, menar Sara Ask. För demenssjuka innebär måltiden dessutom en möjlighet att aktiveras, att känna igen smaker och dofter. Det är minnen som sitter djupt och skänker trygghet, därför är det viktigt att maten innehåller inslag som de känner igen och uppskattar. Något som är extra viktigt för de som saknar kontakt med nära och kära. Tyvärr finns det en stor brist på dietister i dagens äldrevård trots en ökad efterfrågan, säger fortsätter Sara.

Hur lagas hälsosam mat åt äldre?

–  Mat åt äldre behöver anpassas efter deras behov. Ofta orkar de inte äta så stora portioner och då är det extra viktigt att maten är både närings- och energirik, säger Erika Rapp på Menigo. Ibland är det lättare att locka äldre att äta om måltiden delas upp i många smårätter, som förrätt, varmrätt och efterrätt. Vissa behöver ha konsistensanpassad mat för att överhuvudtaget kunna få i sig maten. Det är vanligt att doft- och smaksinnet inte längre är lika alert som tidigare och därför kan maten behöva smaka lite mer.


– Kreativa smaksättningar som gynnar måltidsgemenskapen oavsett ålder. Det är något som vi på Santa Maria ständigt utvecklar, säger Anna-Karin Frisk.
 

Är det dyrare att laga näringsrik mat?

– Det finns massor av näringsrik mat till bra pris, lokala och hållbara råvaror som; potatis, rotfrukter, frysta grönsaker, havregryn, mjölk, ägg och baljväxter. Genom att dryga ut köttet med baljväxter kan man få till mat som både blir mer näringsrik, mer prisvärd och i bästa fall även godare, säger Karin Lundell, måltidschef i Strängnäs kommun.

 

Allt fler leverantörer anammar hälsotrenden. Unilever Food Solutions har flera produkter som både är hälsosamma och klimatsmarta utan att man behöver tumma på smaken. Pågen utgår från livsmedelsverkets kostråd och har samarbeten med dietister och kostrådgivare. Kronfågel har ett framgångsrikt samarbete med branschföreningen Kost & Näring som riktar som mot landets offentliga måltidsverksamhet.

 

Hur kan äldreomsorgens mat näringsberikas?

– En bra start är att använda näringsrika råvaror, säger Sara Ask. För att berika äldreomsorgens mat för specifika ändamål används ibland olika berikningar som innehåller fett, kolhydrater och protein och ibland också vitaminer och mineraler. Sara menar att det är viktigt att inte berika maten alltför ensidigt, till exempel enbart med mer fett, eftersom det inte ger så mycket annan näring. Dessutom kan en alltför stor andel fett göra maten väldigt mättande, vilket i sin tur skulle kunna leda till att personen i fråga äter mindre totalt. Balansen är viktig.

 

–  Vi har särskilda riktlinjer kring nutrition vid framtagandet av nya produkter, säger Maja Nordström på Arla Foods. Vi har en hel avdelning som arbetar med detta för att säkerställa att vi alltid har koll på senaste forskningen och de senaste kostråden.  

 

Andra matnyttiga tips?
– Det viktigaste ur näringsmässig synvinkel är hur maten kombineras, säger Joakim Undegård på Menigo. Färdiga biffar, bollar och nuggets kan till exempel kombineras med ett gediget salladsbord och bli en jättebra helhet. Men självklart är det roligt om mycket lagas från grunden också. Det kan vara lättare att få engagerade kockar till skolor och äldrevård där möjlighet finns att sätta sin egen prägel på maten, säger Ewelyn Ericsson, Nanna Bistro i Uppsala.