Mellanmål med Wasa
Välkomna barnen till matsalen med en inspirerande knäckestation. Wasa tipsar om hur du kan styla knäckestationen med enkla medel och bjuder på nya och lekfulla recept till mellanmålet.
Dags för mellanmål med Wasa! Ett självklart inslag när det vankas mellanmål är knäckebrödet. Ett bra tips för att höja upplevelsen ytterligare är att använda flera olika ställ och brödburkar och korgar. Erbjud gärna olika varianter av Wasas knäckebröd med olika smak och textur, så det finns något för alla smaker.
- Ställ gärna fram några färska råvaror från köket som både tillför en färgklick och är dekorativt. Visste du att många grönsaker kan växa upp igen, bara de stoppas ner i vatten? Skapa en regrow-hylla på knäckestationen genom att sätta överblivna rotbitar och lär barnen hur de återodlar grönsaker på ett roligt och lärorikt sätt!
- Duka upp en härlig buffé med välsmakande spreads, röror och färgglada frukter och grönsaker.
Låt barnen vara sin egen kock och kreatör – och inspirera dem till att utforska nya smaker genom att skapa sin alldeles egna knäckemacka med olika pålägg.
Ta en titt på Wasas nya knapriga mellis-recept - ett nytt och lekfullt sätt att servera knäckebröd på!
GRANOLA Á LA WASA
10 portioner
Ingredienser
1 dl röda linser
8 skivor Falu Rågrut
4 dl havregryn
1 dl pumpafrön
1 dl solrosfrön
2 tsk kanel
1 nypa salt
1 dl flytande honung
1 dl vatten
1 dl russin (eller tranbär, blåbär, aprikos)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Koka linserna enligt anvisningen på förpackningen.
- Kyl ner i kallt vatten och låt rinna avi en sil.
- Bryt knäckebrödet i mindre bitar. Blanda ihop knäckbrödet med havregryn,pumpafrön, solrosfrön, kanel, salt och de kokta linserna.
- Rör ihop vatten och honung och blanda ihop med de torra ingredienserna.
- Bred ut allt på bakplåtsklädd plåt eller bleck och rosta mitt i ugnen ca 20 minuter.
- Rör om några gånger under tiden. Låt kallna.
- Blanda i russinen.
- Servera granolan med yoghurt eller fil, gärna toppat med bär.
Tips!
Vänd ner rostade kokosflingor i den färdiga granolan som ytterligare smaksättning.
SMACKA MED FRUKT & BÄR
10 portioner
Ingredienser
10 skivor Tunn Havre (alternativt Husman, Falu Rågrut, Delikatess, Wasa 100, Lilla runda Kanel)
250 g keso
½ dl rostade kokosflingor
1 tsk kanel
frukt/bär
Gör så här:
- Blanda ihop kokosflingorna med keso och kanel.
- Lägg kesoröran på knäckebrödet och dekorera med frukt och bär.
Tips!
Ställ fram olika frukter och bär såsom hallon, blåbär, jordgubbar, kiwi och banan och låt barnen själva dekorera knäckebrödet på ett kul sätt.
DUBBELKNÄCKARE MED CURRY, PÄRON & CITRON
10 portioner
Ingredienser
20 skivor Frukost (alternativt Wasa 100, Rågi, Husman, Tunn Havre)
250 g mjukost
1 tsk curry
100 g rivet päron
2 tsk citronsaft
salt och peppar
10 skivor skinka eller medwurst
10 salladsblad
Gör så här:
- Blanda ihop mjukost med curry, päron och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
- Bred ut på knäckebrödskivorna.
- Lägg på sallad och skinka på hälften av knäckebrödskivorna.
- Lägg därefter på den andra knäckebrödskivan som en dubbelmacka.
- Linda in i smörgåspapper.