Risotto för två
Risotto är en älskad rätt som definieras av ett fåtal men kvalitativa ingredienser. Beroende på valet av råvara samt säsong kan din risotto bli lyxig eller rustik.
Risotto Milanese
Serveras traditionellt till en klassisk osso buco, men passar även utmärkt tillsammans med skaldjur.
Utvalda produkter
Risotto på svamp
Svamprisotto är populär i norra Italien, särskilt i regioner som Piemonte, Lombardiet och Veneto. Dessa regioner är kända för sin karljohanssvamp, så kallad porcini.
Utvalda produkter
På bordet
Höstens skaldjur
Anders Rudefors Berg
Säljare Ekofisk
Berätta om höstens skaldjur!
— Nu är vi igång med krabbor och vi jobbar med färska färdigkokta krabbor från Irland, både singelpackade och i hink. Efter det kommer havskräftorna som man visserligen kan få tag på året om, men generellt kan man väl säga att ju längre in på hösten desto bättre skaldjur. Den 7 september är det ostronets dag och därefter är den hummerpremiär den 23 september. Vi samarbetar med en producent av svenska ostron som både levererar odlade svenska och vilda japanska ostron från västkusten.
Hur tycker du att skaldjur ska avnjutas?
— Jag har mer och mer gått från de klassiska naturella skaldjuren på platå till att börja göra anrättningar på dem. Jag gillar en smakrik hummerrisotto, en moules frites eller gratinerade havskräftor med något schysst örtsmör.
Hur förvarar man skaldjur på bästa sätt?
— Förvara skaldjur så kallt så möjligt, gärna nära nollan, men inte under. Se till att inte pilla med fingrarna på skaldjuren eller direkt i lagen utan lyft dem med handskar eller tänger. Det är viktigt att hålla kylkedjan eftersom skaldjur lätt kan surna. Gå igenom musslorna så att de håller tätt och plocka bort musslor som har öppnat sig, så att de inte ligger och har ihjäl varandra. Vi köper alltid skaldjur av högsta kvalitet och vid rätt förvaring kan exempelvis räkor och hummer hålla i fyra till fem dagar utan större problem.