Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Våga testa nya områden

02 september 2024
Som dryckes­ansvarig på Restaurangakademien utbildar Mattias Dahl blivande sommelierer och kunskapstörstiga elever i grunderna inom provningsmetodik, destillat och mousserande vin. Vi har frågat honom om ett av världens främsta vinländer – Italien.

Berätta om dina favoriter inom ­italienska druvor och viner!
— Mina personliga favoriter är viner gjorda på nebbiolo från Piemonte och främst då Barolo gärna från lägena Cannubi och Margheria. Här får verkligen nebbiolodruvan skina. Andra viner att hålla koll på från Piemonte är de flörtiga vinerna gjorda på druvan ruché från castagnole monferrato. Jag är även väldigt förtjust i hög­kvalitativa viner gjorda på sangiovese från Chianti Classico och då gärna från U.G.A ­Panzano. Chianti Classico har de senaste åren genomgått ett intensivt arbete för att höja och bibehålla sin redan höga kvalitet.

Vad bör man som krögare tänka på vid val av italienska viner?
— Det beror såklart på vilken typ av krog det är du driver, men generellt sett och om vi bortser från de italienska krogarna, så är Italien främst representerat via Piemonte och Veneto. Piemonte eftersom nebbiolo under många år har vunnit mer och mer mark i ”vin-Sverige” och Veneto för att de historiskt sett har haft plats för amarone och ripasso­viner samt sin prosecco. Mitt tips är att våga gå utanför dessa områden som komplement, ha sangiovese från Chianti Classico på menyn, dessa viner med sin höga syra funkar utmärkt till gastronomin i vårt sås-älskande land.

Ett vanligt misstag när det ­kommer till viner från Italien?
— Många förknippar Italien med röda viner men faktum är att Italien producerar mer vitt än rött så jag tycker att man som krögare ska våga att sätta upp en soave på menyn.


LÄS MATTIAS VINTIPS FÖR ITALIENSKA VINER HÄR

Sommerlierutbildningar på Restaurangakademien

Restaurangakademien är Sveriges mest etablerade utbildningsplats för drycker. Sedan 1985 har vi utbildat landets främsta sommelierer och än idag brinner vi för att sprida banbrytande vinkunskap som går i linje med dryckesvärldens trender och utveckling. I utbildningen testar du dig igenom ett gediget utbud av viner under ledning av landets kunnigaste föreläsare. Här får du även möjlighet till att prova flest kvalitetsviner av alla sommelierutbildningar i hela Sverige.