Vinlandet Italien
Italien producerar mest vin i världen. Av landets cirka 2000 olika druvsorter är omkring 600 registrerade enligt deras nationella register. Men det är bara drygt 40 druvsorter som används för kommersiellt relevanta volymer och Sangiovese.
1. PIEMONTE
Här hittar vi de tanninrika nebbiolovinerna där de främsta kommer från druvorna Barolo eller Barbaresco, men även Barbera och Dolcetto.
Barolo Marcenasco Renato Ratti, art.nr: 719050
Chionetti Barbera d'Alba Vigna San Sebastiano 732803
2. VENETO
Mineraldrivna friska viner tillverkade på druvan Garganega från Soave.
Prà Otto Soave Classico EKO, art.nr: 732897
3. BOLGHERI
Lagone Aia Veccia, art.nr: 725703
4. TOSCANA CHIANTI CLASSICO
Körsbärsintensiva viner gjorda på druvan Sangiovese.
Santedame Chianti Classico EKO, art.nr: 729740
5. APULIEN
Enklare viner tillverkade på druvan Primitivo avsedda för ”bulkvinsmarknaden”.
Il Gufo Primiti, art.nr: 734638
6. ETNA, SICILIEN
Mineraldrivna lätta, men smakintensiva röda viner gjorda på druvan Nerello mascalese.
Våga testa nya områden
Som dryckesansvarig på Restaurangakademien utbildar Mattias Dahl blivande sommelierer och kunskapstörstiga elever i grunderna inom provningsmetodik, destillat och mousserande vin. Vi har frågat honom om ett av världens främsta vinländer – Italien.