Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Miyakodori – japanskt på svenska råvaror

Menigo möter Miyakodori
Högkvalitativ yakitori, sashimi och tartarer på svenska råvaror. Det är konceptet på Izakayan Miyakodori där krögartrion Lars Brennwald, Max Westerlund Inazawa och John Forsell låter kärleken till det japanska köket ta plats på Stockholms restaurangscen.

Det var passionen för det japanska köket och kulturen runt matbordet som fick krögartrion att starta Miyakodori hösten 2022. Inspiration hämtades från det japanska konceptet Izakaya, en slags matbar med fokus på dryck och umgänge, som enligt tradition ofta besöks efter jobbet.

— Miyakodori är mer en restaurang, men målet har alltid varit att uppnå en familjär känsla med värme och personlighet både i vår bar och matsal. Vi vill att folk ska kunna slappna av och umgås på ett härligt sätt när de besöker oss, säger Lars Brennwald.

FÖRSTAKLASSIGT HANTVERK
Lars Brennwald och hans team har en bakgrund från välrenommerade krogar som restaurang Franzén, Adam & Albin och AG. Deras erfarenheter av förstklassigt mathantverk avspeglas både i valet av råvaror och i tillagningstekniker. Influenser från det japanska köket varvas med svensk matlagning och menyn präglas av rena smaker och stort råvarufokus.

Högkvalitativ yakitori, spett som primärt består kyckling och som grillas på beställning över brinnande kol. Färsk rå fisk serveras i form av sashimi och olika tartarer och krispig kronärtskocka samt silkeslen tofu är rätter som gärna får kombineras med spetten.

— Vi utgår ofta från japanska tekniker när vi lagar mat, men använder helst råvaror och ingredienser som vi har här i Sverige. Vi skulle till exempel aldrig importera fisk från Japan och vi är väldigt måna om att ha rätt råvaror i våra rätter. Därför är vi ute och jagar mycket kyckling och fisk från utvalda producenter.

En av deras mest iögonfallande anrättningar är desserten Sesame. En sesamglass med ränder av karamelliserat kokutosocker på en bädd av vaniljkräm och rostat och fermenterat vitt och svart sesam.

Den japanska känslan genomsyras även i inredningen med dova trämöbler och stilleben som saketunnor och mangafiguer på väggarna. En halvtrappa upp stoltserar baren, som är smart placerad en bit från den stimmiga matsalen. På dryckesmenyn finns klassiska High Balls blandat på Shochu, en japansk vit sprit, samt olika japanska ölsorter, sake och ett generöst utbud av viner.

—Själva poängen är att det ska finnas ett brett utbud av olika drycker som både passar till mat och för att hänga i baren. Det finns inga regler eller rekommendationer utan gästerna dricker det som de känner för.

FULLSATT SEDAN START
Trots att Miyakodori slog upp portarna mitt under stigande inflation blev restaurangen snabbt en snackis inom Stockholms restaurangvärld och enligt Lars har det varit en flygande start.

—Rent bokningsmässigt har vi inte märkt av inflationen alls och vi har faktiskt haft så gott som fullsatt sedan vi öppnade. Vissa är mer försiktiga, men vi märker att det finns en köpstyrka hos gästerna fortfarande. Vi har många planer inför 2024 och ska såklart fortsätta utveckla Miyakodori på bästa sätt, vi är personer som inte gillar att sitta still.

Vårens smaker

För mer inspiration, tips och recept.
Tillbaka till kampanjsidan

Lars Brennwald

Tillsammans med John Forsell och Max Westerlund Inazawa äger Lars Miyakodori, som öppnade sina portar hösten 2022.

Tre måsten i japanska köket

YAMASA SOJA
En riktigt bra soja med en balanserad sälta.
Yamasa Soy Sauce Art.nr. 125329

KOMBU
Ett japanskt sjögräs som passar perfekt till buljonger.
Alg Kombu Art.nr. 302200

SHIRO MISO
En vit miso som inte är lika salt som annan miso.
Shiro Miso Art.nr. 108435