— Nu för tiden förväntas många vara generalister och kunna allt, men det passar ju inte alla. Mitt råd är att våga lyfta blicken, ge personer en chans och anställa ”annorlunda”, menar Lisa Gustafsson.
Lisa har under de senaste 12 åren specialiserat sig på att hjälpa folk in i arbete. Det kan vara de som står helt utanför arbetsmarknaden, de som har någon typ av funktionsnedsättning eller de som är lite äldre och har utmaningar att byta jobb på grund av sin ålder.
— Sverige är nog ett av de länder som åldersdiskriminerar allra mest och många letar efter personer som är unga och hungriga. Sen är det såklart olika inom olika branscher, men tyvärr kan det vara så att man ser äldre som för dyra eller överkvalificerade, säger Lisa.
Irisgruppen erbjuder bland annat utbildning, jobbmatchning och kompetensutveckling över hela Sverige. När arbetssökande kommer hit finns det ofta någon anledning, som att man inte kommer vidare i en intervju på grund av att man inte anses vara ”inom normen” för vad som krävs. Det kan handla om en så enkel sak som att någon har svårt att titta arbetsgivaren i ögonen, menar Lisa.
— Även om en person har svårt för det sociala så kan man ändå vara världens bästa köksassistent. Det är just dessa gånger som vi behöver hjälpa till med matchningen, att få arbetsgivare att förstå människors kvalifikationer.
Irisgruppen har ett regelbundet samarbete med Arbetsförmedlingen, men som arbetsgivare kan man även ta direkt kontakt med Lisa och hennes medarbetare för att få hjälp att hitta personal.
— Vi har ett samarbete med både restauranger och bemanningsföretag i branschen och tillsammans har vi arrangerat rekryteringsträffar där vi har hjälpt krögare som omedelbart behöver anställa. Ibland behöver vi pusha de arbetssökande till att få upp ögonen för restaurangvärlden. Jag har jobbat i branschen i många år och kan verkligen se stora fördelar med serviceyrket, säger Lisa.
Under pandemin valde många att lämna restaurangbranschen och idag råder det fortfarande personalbrist, vad tror du det beror på?
— Jag tror att osäkra arbetsvillkor med långa arbetsdagar och tillfälliga anställningar är en stor anledning. Det finns folk som kliver in i branschen och blir brända. Dessutom har handelsbranschen ofta varit mer lockade med sina villkor och bättre OB. Vi har till exempel ett projekt för ukrainska flyktingar och här märks det tydligt att många är ute efter något fast och inte räknar ett timvikariat som ett riktigt jobb.
Med ett bidrag från Europeiska socialfonden har Iris fått i uppdrag att hjälpa de ukrainska flyktingarna att komma på banan i ett nytt land - utan permanent uppehållstillstånd och utan möjlighet till sfi (svenska för invandrare). En stor del av det här projektet bygger därför på att erbjuda språkutbildning. Under en vecka i november 2022 ordnade Lisa och hennes team en kurs i engelska för restaurangbranschen för ett 30-tal ukrainska kvinnor. Här fick de lära sig allt från serveringsteknik, i vilken ordning man äter ett julbord till intervjuträning. Kurserna kommer att hållas kontinuerligt hela våren på olika platser. Målet med projektet är att 350 personer ska få ett arbete på både kort och lång sikt.
— Många kan engelska, trots att de säger att de inte pratar språket. Därför försöker vi uppmuntra till att våga prata mer branschengelska helt enkelt. Då märker de också fördelen med att göra sig förstådda och att det skapar möjligheter till arbete, menar Lisa.
Slutligen, vad är ditt råd till krögare som letar personal?
— Ett medskick till alla i branschen är att anställa med utvecklingspotential i åtanke, en person som har bristande svenska kommer att lära sig massor av att få vara i en svensktalande miljö. Jag tror vi måste sluta lägga värderingar i arbetsuppgifter. Alla kanske inte kan göra allt, men de uppgifter du ser som enformiga kanske någon annan älskar att göra? Vi hade en person som strök skjortor i butik hela dagen och det jobbet passade perfekt för den personen.