Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Så skapar du en härlig måltidsmiljö

Länge leve måltiden
Videoreportage
05 juli 2023
När arkitekten Anette Eriksson ritar skolor så lägger hon stor vikt vid att skapa trivsel genom ljud, ljus och flöden. Här ger hon sina bästa tips på en inbjudande matsal - som både kan uppmuntra till matro och minska stress hos elever.

5 tips för en inbjudande matsal

1. Dämpa bullret med textiler

Har du en låg budget så är det ofta effektivt att jobba med tyger. Tillverka egna ljudabsorbenter på skolan av MDF-skiva, tjock isolering och filt som du kan sätta på väggen. Jobba med halvhöga skärmar vid borden, vilket dämpar det generella bullret och avgränsar lusten av att tjattra med kompisen bredvid. Använd tyngre möbler och tunga textiler där det går eller sätt något mjukt under stolarna som minskar ljudet, till exempel tennisbollar.

2. Tänk bortom allmän belysning

Rätt belysning är en del av upplevelsen och trivseln. Tänk bortom den allmänna belysningen och varva med andra typer av lampor i olika färger och storlekar. Jag tycker det är viktigt att man ska kunna dimra ljuset eftersom det ger en mjuk atmosfär. Tänk på att inte gå i fällan och hänga lampor över borden, rätt vad det är har någon flyttat de där borden.

3. Sätt färg på matsalen

Färg är viktigt och har en hög påverkan på trivselfaktorn, dessutom kan rätt färg lugna matgästerna. Välj behagliga färger och undvik de mest grälla kulörerna. Sätt färg på borden, på väggar eller lägg in vissa färgpartier i taket för att skapa en visuell upplevelse.

4. Rätt flöden förenklar

Det är själva huvudflödet som styr och därför gäller det att smart planera hur eleverna ska röra sig, från att de köar och tar mat till att de lämnar disken. Sen behöver man skapa fina platser runt det med hjälp av de utsatta linjerna. Ett tips är att inreda med glas mellan kök och matsal så att elever kan se in i köket och på så vis komma närmare matlagningen.

5. Bilda rum i rummet

Rätt placerade sittplatser i en matsal kan främja upplevelsen av måltiden och skapa trivsel. Undvik ett hav av 200 elever som sitter på rad genom att bilda små rum i rummet. Jobba med färg och form och ta in diversifierade möbler som är högre och lägre.

Vi talar mer om ämnet

Hör mer klokheter från Anette samt näringsfysiologen Kristina Andersson, kostchefen Alain Grenard och kökschefen Lena Sjöqvist. Tillsammans, över just en skollunch, berättar de mer om hur vi skapar en attraktiv måltidsmiljö och att en bra måltid är så mycket mer än det som ligger på tallriken.

Skolmåltiden - mer än bara mat

Bra kost i skolan kan göra underverk för såväl välmående som prestation. Vi pratar om hur rätt presentation och måltidsmiljö kan ge en positiv attityd till skolmaten.
Mer om skolmat

Namn: Anette Eriksson

Yrke: Arkitekt på Carlstedt Arkitekter.

Bakgrund:15 års erfarenhet av ombyggnationer och tillbyggnationer av skolor, skolkök och matsalar.

Anette, hur går det till när du ritar en ny skola?

– Något som man alltid behöver ha i åtanke är att skola och matsal ska byggas för lång tid framåt. Vi presenterar en grundplan, men i slutändan är det skolans val vad de gör med den. Generellt är det många miljö- och hälsolagar kring skolkök som att rätt utrustning, el och ventilation ska få plats. Just buller är till exempel nödvändigt att åtgärda från början genom att lägga ljuddämpning under klinkers och bygga dubbla tak.