Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Avsnitt 17: Vad står på spel på Gotland?

Hur skapar vi möjligheter för krögare och producenter på Gotland och andra svenska turistorter att leva året om? Hur ska samarbetet mellan producent, grossist och krögare se ut framåt?  Det och mycket mer diskuterar våra gäster i det senaste avsnittet av samtalsserien "Länge leve måltiden". Varmt välkommen till bords!

Länge leve måltiden är Menigos samtalsserie som behandlar måltidens goda kraft. Tillsammans med personer inom den gastronomiska branschen och näringslivet träffas vi under en gemensam måltid för att diskutera och inspirera dig som jobbar inom restaurangbranschen.

Se tidigare avsnitt av Länge leve måltiden här -->

 

 

Se hela samtalet här

En sensommardag i augusti 2024 samlades ett härligt gäng matälskare på Restaurangakademin i Stockholm för att diskutera utmaningarna kring lönsamhet för de livsmedelproducenter och krögare som verkar på Gotland. 

MEDVERKANDE:

Anna Norström Journalist och föreläsare med fokus på besöksnäringen
Luqaz Ottosson Kock & krögare på restaurang Rot på Fabriken Furillen på Gotland 
Stefan "Råvaran" Eriksson Kock & krögare på restaurang Brutalisten i Stockholm
Petter Bendelin Ägare & grundare av AB Gotlands Korvfabrik 
Erika Olsson Ordförande för Ekolantbrukarna, driver Onsberga gård
Thobias Fridh Kategoriansvarig Utvalt & Nära, Menigo

 

 

I köket med Stefan & Luqaz

Därför är råvaran allt 

Varför är det värt att satsa på riktigt bra lokalproducerade råvaror? Och hur kan krögare kommunicera ut sina samarbeten och upplevelser till gästerna?

Vi på Menigo sammanförde mästerkockarna Luqaz Ottosson, restaurang Rot, och Stefan "Råvaran" Eriksson, restaurang Brutalisten, för att höra mer om deras råvarutänk i köket.

 

Inspiration från bordet

Njut av rätter signerade Luqaz Ottosson
Njut av rätter signerade Luqaz Ottosson
Luqaz Ottosson bjuder på en väkomponerad meny med fokus på lokala smaker från sitt kära Gotland. Du hittar alla recept här!
Med smak av gotländskt gin
Med smak av gotländskt gin
Intresset för gotländskt gin blomstrar och sedan ett par år tillverkar Gotlands Ginfabrik sina prisbelönta droppar i ett gammalt mejeri i Visby.
Duka i tidlöst vitt
Duka i tidlöst vitt
Inspireras av säsongens dukning med fokus på det tidlöst vita som med fördel kan matchas med personliga favoritdetaljer. Hitta produkterna här!
"Långsiktiga relationer är nyckeln"
"Långsiktiga relationer är nyckeln"
Vad kan vi i livsmedelskedjan göra för att bli bättre på att stötta varandra? Och hur gör vi för att möta branschens utmaningar, inom till exempel leveranser, logistik och hållbarhet?
Möt kocken: Luqaz Ottosson
Möt kocken: Luqaz Ottosson
Luqaz Ottosson driver idag restaurang Rot på Gotland. Läs om hans matfilosofi, varför han nästan lämnade kockyrket och hur han skapar unika matupplevelser.
Korv – en hjärtefråga på Gotlands Korvfabrik
Korv – en hjärtefråga på Gotlands Korvfabrik
Korvmakare fanns inte med på drömjobbslistan i barndomen, ändå var det just där Petter Bendelin, grundare och ägare av Gotlands Korvfabrik, landade i till slut.