Liten brunspräcklig ärta med ljust inkråm. Rik smak av ärter och nötter med inslag av jord och raps. Passar ypperligt kokt i grytor, i en exklusiv ärtsoppa eller i en sallad. Den är också god i ärtmjölsrätter som plättar och bröd. Groddning av ärten ger en mustig grodd med stor ärtsmak.
Höstärt är en typ av gråärt som har sitt ursprung i Österrikes alplandskap. Den är unik med att den är en baljväxt som sås och utvecklar sitt rotsystem redan på hösten. Det innebär stora fördelar då växten täcker jorden och bygger mer långvariga rotsystem, vilket bland annat motverkar jorderosion. Dessutom ger en lång tillväxt fin smak och näring.
Alla våra påsar är märkta med vem som odlat, vilken gård, i vilken jord och på vilket sätt. Vi märker upp och håller isär varje skörd genom hela kedjan från torkning och rensning till packning för att kunna veta var och hur varje frö är odlat. Det ger trygghet och är intressant då samma gröda odlad på olika jordar får olika karaktär.