I restaurangen på Tullängsgymnasiet samsas levande växter, handskrivna skyltar med böcker och ljusstakar. På köksön serveras dagens rätter och i mitten av matsalen tronar salladsbuffén, som förutom grönsaker i säsong, dagligen erbjuder soppa, nybakt bröd och olika röror. Cirka 1 200 elever äter lunch här; de flesta är killar från praktiska program.
– Det viktiga är att maten får tala och att man ska vilja komma hit och äta varje dag. I dagsläget är det mycket återbruk i vår matsal och med en begränsad budget så har vi i personalen inrett det mesta själva. Emellanåt har vi även involverat eleverna i det här och grunden är att det ska kännas trivsamt och inbjudande, säger Lena Sjökvist, kökschef.
1. Lägg upp maten som den är tänkt att ätas och använd bläck iställer för kantiner. Då får gästerna lagom av allting och det blir en bättre ekonomi i det. 2. Undvik matbespisningstänket med stora slevar och grytor, det genererar bara ett ökat matsvinn. 3. Dekorera mera och använd olika typer av material, rätt miljö har en lugnande effekt .
Snål budget skapar innovation
Lena och hennes kollegor arbetar dagligen ute i serveringen, torkar borden så att de är rena när gästerna ska äta och passar på att småprata med eleverna om vad de tycker om maten. Om det är något extra gott så åker det självklart upp på menyn igen. I köket står hållbarhet alltid i fokus och med ett ekologiskt sortiment på cirka 94 procent är mat på bra råvaror själva kärnan i verksamheten, trots att kostnader för råvaror per portion nu har ökat kraftigt.
– Jag brukar säga att med en snål budget kan man göra innovation. Med små medel kommer kreativiteten och då blir man faktiskt ännu bättre på att ta hand om kökssvinnet.
Årets skolrestaurang
Kvittot på framgången blev ett faktum när Tullängsgymnasiet år 2021 fick ta emot den offentliga gastronomins mest prestigefyllda utmärkelse, Årets Skolrestaurang, i tävlingen White Guide Junior samt kommunens interna miljöpris.
– Självklart har priset gett oss en enorm boost och en styrka att vilja fortsätta utvecklas. Det handlar mycket om yrkesstolthet, att få visa att det faktiskt är mat som lagas av riktiga kockar. Det handlar om att sätta upp tydliga mål om vart man vill nå och vara eniga i gruppen, har du rätt grunder till varför du vill förändra något så är det bara att köra. Alla kan göra förändring!
Yrke: kökschef på Tullängsskolan sedan 11 år. Aktuell med: vinnare av Årets Skolrestaurang 2021 på galan White Guide Junior och föreläser om klimatsmart mat.