Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Rätt ost till rätt måltid

En grynig konsistens och en smakrik karaktär kännetecknar en Parmigiano Reggiano. Men hur skiljer sig smak och textur åt mellan olika lagringstider? Här reder vi ut skillnaderna.

12 MÅNADER

En populär ost att riva eller ha som flakes och använda till matlagning och i sallader. En Parmigiano Reggiano som är lagrad i 12 månader har en mjukare och mer elastisk textur än en äldre ost och är något sötare i smaken.

Art.nr: 901073

 

24 MÅNADER

Här får du en mer intensiv och lite nötigare smak på osten vilket gör att den passar både på en ostbricka, och till matlagning om man önskar att ostsmaken ska vara mer fram­trädande. Från 24 månader och uppåt bildas det även kristaller i osten, så kallade aminokristaller som ger en lite knastrig konsistens. Den här lagringstiden är den mest populära på marknaden.

Art.nr: 901074

 

30 MÅNADER

Inom den här lagrings­tiden har smaken ökat ytterligare och ger en torrare textur. Den här osten passar därför utmärkt att avnjuta som den är, skuren i bitar, på en ost- eller charkbricka. En äldre Parmigiano Reggiano har en något hårdare textur än en yngre ost. 

Art.nr: 214925

 

Ostkanterna blir goda snacks – Puas Parmigiano Reggiano-pops

– Värm ugnen till 240 °C. Helst inte varmluft för då blåser popsen iväg.
Ställ en plåt i vägen för ugnsfläkten om du inte kan styra varmluftsfarten.

– Skär de rumstempererade kanterna i 5 mm kuber. Lättast är att göra detta med en tvåhandad ostkniv, art.nr 510574.

– Sprid ut ostkanterna på silikonduk, art.nr 509822. Grädda i ugn 3–5 minuter, och ta ut när ostkuberna poppat och fått lite färg. Förvara torrt. Perfekta att värma på och servera som snacks eller som krutonger för glutenintoleranta.

100 % Parmigiano Reggiano. 0% svinn av ostkant.

En italiensk klassiker

Parmigiano Reggiano är en hantverksost tillverkad enligt traditionella metoder. Vi har frågat Kevin Fernberg på Castelli om lagringstider, användning och förvaring.

Vad kännetecknar en Parmigiano Reggiano?

— Parmigiano Reggiano är ett eget konsortium som har väldigt strikta regler för att säkerställa rätt kvalitet – från var man får hämta mjölken till hur man får producera osten. Själva produktionen får bara ske i fem specifika regioner i norra Italien: Parma, Reggio Emilia, Modena, Mantua och delar av Bologna. Samma sak när det kommer till mjölken, det är endast tillåtet att använda färsk mjölk från kor som betar inom särskilda områden.

LÄS HELA INTERVJUN MED KEVIN HÄR