Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Länge leve måltiden - Avsnitt 18 - Nya smaker i älskade hav

Inspireras av unika råvaror, innovativa tillagningsmetoder och spännande rätter som kan sätta guldkant på din meny 2025. Följ med när Länge leve måltiden bjuder på en smakresa ner i havens djup.

Vill du titta på tidigare avsnitt av Länge leve måltiden? Klicka här!

En samtalsserie om måltidens goda kraft

Tillsammans med personer inom den gastronomiska branschen och näringslivet träffas vi under en gemensam måltid för att diskutera och inspirera dig som jobbar inom restaurangbranschen.

Medverkande gäster | Avsnitt 18

Lisa Lemke
 Moderator, matkreatör, driver Prostens Pizza och Matbruket Skrea i Falkenberg
Michael Andersson Årets kock 2024, kökschef restaurang Celeste
Sophia B Ohlsson Kock & operativ chef på Restaurang Vrå på Posthotellet i
Göteborg
Stefan "Råvaran" Eriksson Kökschef på restaurang Brutalisten i Stockholm
Erika Rapp Hållbarhetschef på Menigo
Christian ”Fabbe” Fabjan
Försäljningschef Ekofisk

Se hela samtalet här

Vilka råvaror från havet kommer att dominera menyerna 2025? Och hur kan vi använda dem på hållbara och innovativa sätt? I detta spännande samtal trendspanar våra inbjudna experter kring sjömatens framtid och delar idéer för att maximera smak och kreativitet i köket. Matkreatören Lisa Lemke leder samtalet, och för menyn står ingen mindre än Michael Andersson, Årets Kock 2024.

I köket med Lisa och Michael - se klippet här

Tång och alger som smaksättare? Hur funkar det? Och vad finns det för andra användningsområden?

Svaren får du av Lisa Lemke och Årets kock 2024, Michael Andersson, som ger konkreta tips på hur du som kock bör tänka kring och använda de "nya" spännande råvarorna från havet på just din meny.

Trendspaning! Vad står på menyn 2025?

Svenska musslor och ostron får en mer framträdande roll i köket och svenskodlade alger och tång blir en fortsatt källa till kreativitet och nya smaker. 

Menigos trendexpert Marie Ode blickar framåt och delar med sig av sina insikter om vad som kommer att prägla restaurangmenyerna 2025.

Läs trendspaningen här

Specialisten tipsar! 6 råvaror från havet som varje krögare måste upptäcka 2025

Nytt år, nya möjligheter! Så varför inte ta chansen att experimentera och skapa smakupplevelser utifrån nya spännande råvaror från våra sjöar och hav?

Här ger Ken Mannerström, färskvaruspecialist inom fisk och skaldjur, dig en snabbguide kring 6 "nya" favoriter inom sjömat och tipsar om användningsområden i köket. 

Ta del av tipsen här

Inspiration från bordet

Recept signerade Michael Andersson

Recept signerade Michael Andersson

Årets kock Michael Andersson har skapat en spännande och innovativ trerättersmeny utifrån svenska råvaror såsom bläckfisk, lake och ostron. Här hittar du alla recepten!

Alkoholfritt på menyn - tänk så här

Alkoholfritt på menyn - tänk så här

Idag finns ett brett utbud av alkoholfria alternativ som ständigt uppdateras med nyheter. Så oavsett om dina gäster dricker alkohol eller inte finns möjlighet att ge alla en lika härlig dryckesupplevelse.

Dukning med havsblå detaljer

Dukning med havsblå detaljer

Inspireras från havet när du dukar vinterns matsal. Här har vi samlat några favoriter från vår dukning. Mixa och matcha med neutrala toner och skapa en härlig atmosfär runt bordet.

Mer inspirerande läsning

Möt Årets kock 2024: Michael Andersson

Möt Årets kock 2024: Michael Andersson

Det har varit ett omvälvande och intensivt år för Michael Andersson. Nu blickar vinnaren i Årets Kock 2024 mot nya utmaningar – och ny inspiration från havet.

Gigasostron - från invasiv till eftertraktad bland krögare

Gigasostron - från invasiv till eftertraktad bland krögare

För tio år sedan skrämde de slag på västkusten och katastrofrubrikerna haglade – nu är de japanska jätteostronen, så kallade gigasostron, en eftertraktad bohuslänsk råvara.

Hållbarhetschef Erika Rapp om framtidens sjömat

Hållbarhetschef Erika Rapp om framtidens sjömat

Som leverantör vill vi på Menigo självklart vara med och bidra till en positiv utveckling inom hållbarhet kopplat till sjömat. Utmaningarna är många - likaså möjligheterna.