Avsnitt 6: Var är personalen?
Runt bordet får du bekanta dig med Ulrika Karlsson - Kreativ ledare Restaurangakademien och krögare på Krakas krog samt värd för middagen. Thommy Backner - Vd på Scandinavian Resorts, Sarah Lindstrand Mboge - Årets Stellaservis, Joakim Larsson - Kökschef på Space och kock för måltiden, Jesper Johansson - VD Restaurangakademien och Katarina Westlund - Kocklärare på Dackeskolan. I köket och servering fick vi även förstklassig hjälp av Benjamin Hellström respektive Amanda Svensson, studerande på Dackeskolan i Mjölby samt krögaren och sushikocken Joakim Lundblad.
Ljusare
tider!
I det här avsnittet fokuserar vi på de som lagar maten, serverar gästerna och tar reda på disken – nämligen personalen. Att människor kommer och går är inget nytt fenomen i branschen, men efter utmanande år har förlorad kompetens blivit allt vanligare. Vi har träffat branschexperter och diskuterat lösningar på personalbristen och frågat restaurangelevers om deras förväntningar på kommande arbetsgivare. Mer utbildning, attraktiva arbetsplatser och högre status inom yrket är något som efterfrågas. Genom att ge rätt förutsättningar på jobbet ökar också chanserna att behålla kompetens och skapa långsiktig framgång.