Avsnitt 16: Tillsammans tar vi ansvar för framtidens måltid
När klimatet hotas blir kraven högre på oss som lagar, producerar och levererar maten. Hur vi agerar idag påverkar hur framtidens måltid ser ut. Tillsammans kan vi möta klimatutmaningarna och ta ansvar för en mer hållbar matproduktion. Hur ska vi göra för att skapa hållbarhet i alla led? Och hur får vi gästerna med på noterna, i tuffa tider med pressade priser, utmaningar och inflation? Vi har pratat med några som vet.
Länge leve måltiden är vår samtalsserie som behandlar måltidens goda kraft. Tillsammans med personer inom den gastronomiska branschen och näringslivet träffas vi under en gemensam måltid. Se tidigare omgångar av Länge leve måltiden -->
Från tanke till tallrik
Tillsammans med matkreatören Lisa Lemke har vi på Menigo samlat sex intressanta gäster från branschen för att diskutera hållbarhet och lönsamhet. Samtalet hölls under en härlig och hållbar lunch lagad av Hanna Normark, kock och krögare på restaurang K-märkt i Stockholm. Läs del 1 av 2 samtalsreportage här -->Gästerna runt bordet:
Lisa Lemke Matkreatör och kock
Thomas Fankl Director food & beverage, Scandic
David Bryngelsson Vd & grundare, Carbon Cloud
Henrik Jildenäs Specialist, Färskvaruhallen Menigo
Hanna Normark Krögare, Restaurang K-märkt
Christoffer Carlsmose Hållbarhetschef, Menigo
Johanna Taflin Sustainability Program Lead, Lantmännen
Vikten av att samarbeta för hållbarhet
När klimatet hotas blir kraven högre på oss som producerar, levererar, lagar och serverar restaurangmaten. Hur vi agerar idag påverkar hur måltidens framtid ser ut. Men hur ska vi driva på mot en mer hållbar restaurangbransch? Och hur hjälper vi lantbrukarna?
Ta del av ett intressant samtal mellan Johanna Taflin, Sustainability Program Lead på Lantmännen, och Menigos hållbarhetschef Christoffer Carlsmose.
Så kan du förena hållbarhet med affärsnytta
Hållbarhet i all ära, men affärsnyttan då? Går det ens ihop? Hur ska man påbörja sin omställning mot en mer hållbar restaurang?
Se filmen där Lisa Lemke tar pulsen på Thomas Fankl för att höra hur Scandic Hotels jobbar kring affärsnytta, matsvinn och långsiktig hållbarhet.
Skippa menyn!
Mer hållbarhet med mindre planering för dig som krögare? Javisst. Skippa den fasta menyn och laga mer hållbara rätter genom att laga på det som finns inne. En kreativ utmaning för kocken och en lyxigare upplevelse för gästerna som du kan ta betalt för.
Se filmen där Hanna Normark från K-märkt och färskvaruspecialist Henrik Jildenäs ger dig fler smarta tips om hur du får med gästerna på din hållbarhetsresa, utan att lönsamheten sjunker.