Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Reportage

Läs om våra kunder, om spännande råvaror och företag samt om trender som påverkar branschen.
Sparris - Från marken till restaurangen
Sparris - Från marken till restaurangen
En kort säsong utvecklas med Skånskt samarbete. Läs om hur vi arbetar för att förbättra möjligheterna av färskråvaror från gård till kök. Nu är det nämligen hög tid att ta in den svenska färska sparrisen!
Ren och skär matglädje
Ren och skär matglädje
Att ta tillvara är grundregeln i samisk mattradition. På Arvidsjaur Renslakt tar man hand om nästan allt på renen och brukar klassiska metoder som rökning och saltning. Ett hållbart kött där detaljer som högrev och renfett blivit alltmer populärt hos kund
Nudging – en knuff i rätt riktning
Nudging – en knuff i rätt riktning
Viljan av att leva hållbart är större än någonsin. Men ofta finns det ett gap mellan intentionen och hur man faktiskt beter sig. Beteendeexperten Niklas Laninge tipsar om hur man hjälper restauranggästerna mot hållbara val.
Restaurang Asplund - En Oas i Solna
Restaurang Asplund - En Oas i Solna
Lunch, catering och fest. Det är vad restaurang Asplund laddar upp med inför gästernas återkomst i höst.
En kort pratstund med Elvira Lindqvist
En kort pratstund med Elvira Lindqvist
Elvira Lindqvist brinner för hållbarhet och har lagat upcyclade rätter till Stellagalan.
Jakten på nya måltidsupplevelser
Jakten på nya måltidsupplevelser
Matsveriges tankar kring vad som gäller nu. Trender och spaningar från jordens hörn.
Anna Norström - om höstens trender
Anna Norström - om höstens trender
"Mer Närodlat, grönt och giftfritt på menyn i höst - och sluta med buféer! " Det är journaltisten och matkritikern Anna Norströms råd till branschen.
Vikentomat är godast!
Vikentomat är godast!
Hos Vikentomater odlas 96 olika sorters tomater som kräver en specialframtagen manual för att beskriva smakupplevelsen.
Framtidskock med känsla för detaljer
Framtidskock med känsla för detaljer
Att representera Sverige i juniorkocklandslaget, vinna Bocuse Commis som första tjej och jobba på Michelinrestaurang med tydlig hållbarhetsprofil – det är drömmen för den nyexaminerade kocken Thilda Mårtensson.
Måltidsforskaren: Så här vill gästerna fira julbord 2021
Måltidsforskaren: Så här vill gästerna fira julbord 2021
Richard Tellström är den politiske analytikern som blev måltidsforskare. Vi bad honom analysera hur Sveriges kroggäster och företag vill äta julbord i år – och hur pandemin kommer att forma framtidens krogbesök.
Attrahera framtidens kockar
Attrahera framtidens kockar
En god stämning och möjlighet till en hållbar karriär med självständiga val - det är ett krav hos de som är på väg ut i kockyrket just nu.
Skollunch for future
Skollunch for future
Hur hållbarhet blir möjlighet i skolan
Från krogkök till skolkök
Från krogkök till skolkök
På Tångvallaskolan i Vellinge står poke bowls, smörrebröd och hulken-shots på menyn. Före detta krögaren Fredrik Nilsson är nybliven kökschef i skolköket och bjuder på skolmat inspirerad av restaurangvärlden.
Bra skolmat tappar i värde om ingen äter
Bra skolmat tappar i värde om ingen äter
Måltidsforskaren Linda Berggren har just skrivit klart sin avhandling om hur den svenska skollunchen kan bli bättre.
På Canta Lola är det kvinnorna som styr
På Canta Lola är det kvinnorna som styr
Den peruanska streetfoodkrogen Canta Lola slog upp portarna i oktober 2020 och blev snabbt en snackis i Stockholms restaurangvärld. Givetvis för det spännande sydamerikanska köket, men också för det är kvinnor som styr stället.
Skräddarsy känslan - med musik
Skräddarsy känslan - med musik
Den hemliga ingrediensen för en lyckad restaurangupplevelse är musik. Det menar Alf Tumble som berättar om samspelet mellan musik, mat och dryck.
5 tips för kommunikation på krogen
5 tips för kommunikation på krogen
Anette Rosvall är kommunikatören som blev kokboksförfattare och sedan grundade Stellagalan. Hon brinner för att berätta om mat – så vi bad henne att dela med sig av sina bästa kommunikationstips för krögare.
Mathias Dahlgren tar det naturliga köket till Maldiverna
Mathias Dahlgren tar det naturliga köket till Maldiverna
På en brygga under bar himmel i Maldiverna ligger den nyöppnade restaurangen Overseas by Mathias Dahlgren.
Permakultur - ett hållbart sätt att odla
Permakultur - ett hållbart sätt att odla
På Stora Juleboda Gård strövar hönorna fritt och betar gräs runt äppelodlingarna. Här bedriver man så kallad permaodling när fruktträd, bärbuskar, örter och djur samverkar och drar fördel av varandra.
Visit Sweden: Måltidsupplevelsen är en besöksanledning i sig
Visit Sweden: Måltidsupplevelsen är en besöksanledning i sig
Satsa på måltidsupplevelser och involvera gästerna i råvarornas ursprung. Det är Jenny Kaisers, Chief marketing officer på Visit Sweden, bästa tips för att attrahera turister.
Vi är ingen golfkrog – vi är en krog på en golfbana
Vi är ingen golfkrog – vi är en krog på en golfbana
Lyxells på Vallda Golf & Country Club är golfrestaurangen som tagit steget till att bli en upplevelse i sig – för golfare och alla andra. Så här har de lyckats skapa en egen identitet.
Våga berätta var ni INTE är hållbara
Våga berätta var ni INTE är hållbara
När Svenska Brasserier publicerade sin första hållbarhetsredovisning 2019 blev koncernen något av en pionjär i Krogsverige. Fanny Sturén, restauranggruppens första hållbarhetschef, har dock högre ambitioner än så.
Ett smakexperiment med Ludwig Tjörnemo & Johan Swahn
Ett smakexperiment med Ludwig Tjörnemo & Johan Swahn
Identiska rätter i olika presentationer skapar nya smaker. Vi tar reda på hur man kan maximera måltidsupplevelsen med hjälp av rätt miljö.
Så skapar du en smakresa för alla sinnen
Så skapar du en smakresa för alla sinnen
Som Sveriges enda disputerande kock inom måltidskunskap tar Johan Swahn ett nytt grepp om smakupplevelsen. Orden i menyn, kockens närvaro och bilderna på Instagram är bara några exempel på faktorer som har stor effekt på gästernas upplevelse.
Fredrik har knäckt koden
Fredrik har knäckt koden
Personal och chefer som mår bra, trivs och är engagerade – det var målet när Fredrik Eriksson lanserade programmet Krogkoden. Krogkoden innehåller internutbildningar, inspirationsdagar, rutiner och struktur som har hjälpt koncernen igenom krisen.
”Jag tror att hållbarhet är den enda vägen framåt”
”Jag tror att hållbarhet är den enda vägen framåt”
Årets Stellakock heter Elvira Lindqvist och är kökschef på Fotografiska i Stockholm. För Menigo berättar hon om sin passion för hållbarhet och varför det behövs ett särskilt pris för kvinnliga kockar.
Mat i kristider
Mat i kristider
Stora samhällskriser har genom historien påverkat de livsmedel människor köpt och de maträtter som serverats. Måltidsforskaren Richard Tellström ger oss en resumé av de maträtter som klarat sig bäst och sämst i vår svenska matkultur.
Tydliga rutiner och särskild uppmuntran!
Tydliga rutiner och särskild uppmuntran!
Äldreboenden har drabbats hårt av den pågående pandemin. Samtidigt som de boende är extra utsatta är behovet av omsorg och gemenskap extra stor.
Här görs Sveriges äldsta ost
Här görs Sveriges äldsta ost
På den ekologiska mjölkgården Almnäs Bruk tillverkas hantverksmässiga ostar av mjölk från gårdens egna kor. I sortimentet finns bland annat Wrångebäcksosten – Sveriges äldsta registrerade ostvarumärke.
Gäster kräver näringsrikt på menyn
Gäster kräver näringsrikt på menyn
Trenden är tydlig. Restauranggäster blir allt mer intresserade av vad maten de äter innehåller. Menigo samlade leverantörer, experter och näringsidkare från matsverige för att diskutera vikten av näringsrik mat för en hållbar framtid.
God stämning på grillen
God stämning på grillen
I höstas öppnade den redan hyllade restaurang Folkparken på Sveavägen i Stockholm. Grundarna Martin och Magnus ville skapa en välkomnande mötesplats dit man går för att umgås – och för att smaka på det bästa som eld och rök kan erbjuda.
Bli ett proffs på catering
Bli ett proffs på catering
Cajsa Johansson är känd från kockarnas kamp och sin egna verksamhet Cajsa's Kök i Uppsala. Här delar hon med sig av sina bästa tips för en lyckad cateringverksamhet.
Optimerad lunchservering
Optimerad lunchservering
Bättre mat, kortare köer och nöjdare kunder. På tidningshuset by Pontus har man lyssnat på sina kunder och tänkt ett extra varv för att förbättra lunchupplevelsen.
En förebild att ta rygg på
En förebild att ta rygg på
Anna Lind Lewin är för tredje året i rad aktuell som en av initiativtagarna bakom Stellagalan ¬- en gala vars ambition är stärka kvinnors yrkesval och lyfta fram kvinnliga förebilder inom den gastronomiska branschen.
Näringsrik mat håller igång hjärnan
Näringsrik mat håller igång hjärnan
Att mat som serveras på skolor och äldreboenden är näringsrik borde vara en självklarhet. Men hur står det till därute i verkligheten?
Matglädje bringar matlust
Matglädje bringar matlust
Barndietisten och författaren Sara Ask förespråkar mer matglädje och mindre maträdsla. Men vad har barn för näringsbehov och hur fungerar egentligen deras smakutveckling? Här ger hon oss sina bästa tips för att skapa näringsrika måltider utan krångel.
Hotad måltidsgemenskap i skolan?
Hotad måltidsgemenskap i skolan?
En del säger att skolmaten aldrig varit bättre. Samtidigt har eleven tio minuter på sig att sitta ner och äta.
Krogar för alla årstider
Krogar för alla årstider
Hur gör man det bästa av krogåret? Med fyra krogar i centrala Helsingborg har det varit en viktig fråga för Jesper Liljegren och hans kompanjoner. Lösningen har blivit att anpassa såväl aktiviteter och öppettider efter säsong - och en mobil personalstyrka
I huvudet på en krogentreprenör
I huvudet på en krogentreprenör
Pontus Frithiof är kocken som blev krögare som blev krogentreprenör. Som valde bort fine dining på Stureplan till förmån för museirestauranger, tågservering och nya storsatsningen på Arlanda.
Från Food Trucks till finrummet
Från Food Trucks till finrummet
Indian Street Food är food truck-företaget som öppnade massa krogar, och som har serverat både Kungen och Indiens president. Framgångsreceptet är en stor kärlek till autentisk indisk mat och insikten om att människor vill äta gott, snabbt och prisvärt.
5 styckningstips för grillen
5 styckningstips för grillen
Henning Kvick arbetar som färskvaruspecialist på Menigo. I höst är han aktuell med sin bok "Meat Cravings". Här delar han med sig av sina bästa tips för grillen i sommar.
En internationell gastronomisk knutpunkt
En internationell gastronomisk knutpunkt
Precis intill vattenbrynet på Djurgårdens Biskopsudden ligger Aira – lyxkrogen som sätter mathantverk och gästupplevelsen i fokus.
Tillbaka till forntiden med Nordisk Råvara
Tillbaka till forntiden med Nordisk Råvara
Vi har träffat Tomas från Nordisk Råvara för att prata om svensk råvarukultur. Vi ska titta på gråärtor, linser, bondbönor och annat spännande.
Matsvinnsresan del 3: Kunden
Matsvinnsresan del 3: Kunden
I artikelserien Matsvinnsresan kartlägger vi hur matsvinn uppstår genom hela resan från producent till grossist och kund. I det här avsnittet pratar vi med tre kunder inom Nacka kommun.
Matsvinnsresan del 2: Grossisten
Matsvinnsresan del 2: Grossisten
I artikelserien Matsvinnsresan kartlägger vi hur matsvinn uppstår genom hela resan från producent till grossist och kund. I det här avsnittet pratar vi med Michael Bengtsson, chef för affärsutveckling av offentliga affärer hos Menigo.
Matsvinnsresan del 1: Hos producenten
Matsvinnsresan del 1: Hos producenten
I artikelserien Matsvinnsresan kartlägger vi hur matsvinn uppstår genom hela resan från producent till grossist och kund. I första avsnittet pratar vi med Håkan Ydrevik, Key Account Manager för offentlig sektor på HKScan.
Världens dyraste krydda finns på Österlen
Världens dyraste krydda finns på Österlen
Sveriges enda ekologiska saffransproducent levererar saffran till Skandinaviens finaste restauranger och bagerier.